Iedereen die zich op het water begeeft zal de vraag hoe je in je eentje navigeert kennen. Niet iedereen kent het antwoord, maar het is goed om voorbereid te zijn. Want je van te voren nooit wat er op zee kan gebeuren.
Alleen navigeren zal weinig kans van slagen hebben wanneer dit onvoorbereid gebeurt. Het is namelijk geen kwestie van goed kunnen improviseren. De risico’s zijn enorm en daarom moet je goed voorbereid zijn. Het is dan goed om enkele tips en trucs te kennen zodat je kunt anticiperen op de risico’s en de kapitein van je boot te blijven wanneer je solo navigeert.
Navigatieplan
Leg in eerste instantie een navigatieplan vast en laat dit nakijken door een ervaringsdeskundige. Dit laatste moet alle informatie met betrekking tot je plan: datum, tijd en plaats van vertrek, bestemming, enzovoort. Nadat je je navigatieplan hebt voorbereid en is nagekeken, moet je het delen met een vertrouwenspersoon zodat bekend is waar je je waarschijnlijk bevindt.
Probeer ook zo vaak mogelijk nieuws naar deze persoon te sturen en bij elke belangrijke stap van de reis. Het idee is dat iemand anders de voortgang van je navigatie kan volgen en je uiteindelijk helpt in geval van nood.
Als het navigatiegebied niet wordt gedekt door een GSM- of internetnetwerk, overweeg dan een satelliettelefoon op je boot te installeren.
Weersverwachting
Kijk altijd van te voren wat het weer gaat doen en zorg dat je een reddingsvest aan hebt en zorg voor vervangende kleding.
Het is ook handig als je weet hoe je kleine reparaties kunt uitvoeren en als je dit weet zorg er dan ook voor dat je voldoende gereedschap en materiaal meeneemt. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Voordat je gaat varen moet je een check list hebben die je stap voor stap nagaat. Het is van belang dat je de toestand in mechanisch opzicht controleert. Ook dien je de stand van zaken wat betreft de structuur van de boot, zoals de romp en de wanden goed te controleren.
Is er bijvoorbeeld aangepaste veiligheids- en noodresponsapparatuur aanwezig? Ook is het zaak om je af te vragen of er reserveonderdelen (riemen, filters, enz.) aan boord zijn. Vergeet ook niet de documenten die nodig zijn om op zee te navigeren.
Brandstof
Zorg in ieder geval voor voldoende brandstof met een goede veiligheidsmarge om de risico’s van immobilisatie op zee te voorkomen. En inspecteer de werking van communicatie- en navigatieapparaten (VHF, GPS, enz.).
Heel belangrijk zijn eten en water en natuurlijk kleding die aangepast zijn aan de navigatieomstandigheden. Vergeet ook eventuele medicijnen niet.
Zelfs wanneer je nog nooit gevaren hebt, maar wel van plan bent om voor het eerst een jacht te huren is het handig om over navigeren na te denken. Als je nadenkt over een boot huren in Friesland, dan kan dit ook zonder vaarbewijs. Je vaart op de meren en bent altijd dicht bij wal.
Je gaat niet onvoorbereid ter water want er zijn goede instructeurs die uitleggen wat je zoal kunt verwachten. Je weet in ieder geval van wanten want je kent de tips voor een goede voorbereiding. Als je een boot huurt dan kun je de tips tevens toetsen aan de werkelijkheid op het water.